Ege Postası
Geri

Bayraklı'da 'Fatiha' gerginliği  

Bayraklı Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis toplantısının ikinci oturumunda gerginlik yaşandı. AK Partili meclis üyesi Osman Sağlam’ın vefat eden CHP’li meclis üyesi Hasan Karabağ için Fatiha okunması önerisi üzerine ve Ayasofya  imamının Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik sarf ettiği söylemler nedeniyle AK Parti grubu ve CHP grubu arasında tansiyonu yükseltti.  
Bayraklı'da 'Fatiha' gerginliği  
Haberler / Yerel Yönetimler
3 Haziran 2021 Perşembe 19:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal yönetiminde  gerçekleşti. Mevcut tek gündem maddesinin üzerinde oy birliğinin sağlandığı oturumda, pazartesi günü AK Partili meclis üyesi Osman Sağlam’ın vefat eden CHP’li meclis üyesi Hasan Karabağ için Fatiha okunması önerisi üzerine ve  Ayasofya imamının Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik sarf ettiği söylemler meclis gündemine damgasını vurdu.  

MECLİSTE TANSİYON YÜKSELDİ  

1 Haziran Bayraklı meclisinde, AK Partili meclis üyesi Osman Sağlam’ın, vefat eden CHP’li meclis üyesi Hasan Karabağ için “Hasan Karabağ’ı anmak istiyorum. Aklıma geldi, Fatiha okumak istedim” ifadesinin CHP grubu tarafından alaycı bir tavır olarak nitelendirilmesi oturum başlangıcında tansiyonu yükseltti.  

Sağlam’ın üslubuna tepki gösteren, CHP Grup Başkan Vekili Cindi Canpolat, “Rahmetli meclis üyemizin doğum ya da ölüm yıl dönümü olmaması sebebiyle ve de Hasan Karabağ’ın yerine Gökhan Kafalı arkadaşımızın Meclis’te olması sebebiyle yapılan açıklamanın yakışıksız olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşımızın özür dilemesini ve tutanaklardan çıkarılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

CHP’li Polat’ın söylemlerine tepki gösteren AK Parti meclis üyesi Abdullah Aktaş, “Sürekli oturup kalktığımız, arkadaşımızın burada vefat etmesi ve vefat ettiği için burada fatiha okunmasının neresi yanlış. Biz burada dinimize özgü olan şeylerden mi çekiniyoruz? Burada Osman abinin söylediği şey iyi niyetli bir şeydir. Hasan abi sizin için ne kadar değerliyse bizim için de o kadar değerli. Hangi partiden olması önemli değil asıl önemli olan insan olması” dedi. 

İkinci bir tartışma konusu yaratan konu ise CHP Grup Başkan Vekili Cindi Canpolat’ın meclis gündemine başlamadan önce geçtiğimiz günlerde ülke gündeminde tartışmalara neden olan Ayasofya Cami imamının Atatürk’e sarf etmiş olduğu sözlerinin ardından Mecliste Millet İtifakı adına bildiri okuması oldu. AK Partili Aktaş “Atatürk’e yapılan hakaretlere biz de karşıyız. Dediklerinizin birçoğuna katılıyorum ama dönün bir de kendinize bakın. Burada Atatürk’ü savunuyorsunuz ama araka sokaklarda bu devlete ihanet eden insanlarla yol yürüyorsunuz. ‘Atatürk’ün askerlerine it’ diyen insanlarla siz yol yürüyorsunuz.” ifadelerini kullandı ve  Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, AK Partili Aktaş’ın sözünü kesrek ve mikrofonunun sesini kapatarak  şu ifadeleri kullandı: Burada asıl olan şey şudur, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili laf söyleyen  insan alçaktır. Bu söylenen şey buradan ibarettir. Biz burada siyaset yapacak olursak birbirimize çok fazla şey söyleriz” dedi.  

“ATATÜRK SİYASET KONUSU DEĞİLDİR” 

CHP meclis üyesi Gamze Gül Çamur “Atatürk, siyaset konusu yapılmayacak ve konuştuğumuzda yargılanmayacak bir devletin kurucusudur. Bizim devletimizin kurucusu olan ve borç duyduğumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yapmış olduğu konuşmada, ‘Atatürk’ü burada konuşamayız’ tarzı üslupla cevap verilmesini ben anlayamadım. Atatürk her yer de her koşulda konuşabileceğimiz ulu önderimizdir. Bayraklı Belediyesi olarak, CHP’yi seçmiş halkın partisi olarak içinize sindirmediğimiz bir konuyu dile getirmemizden doğal bir şey olamaz. Bu üslupla konuşmamız doğru değildir. Bu davranış doğru değil. Atatürk üzerinde tartışabilecek bir şey değildir” şeklinde konuştu  “MECLİSTE NİYET OKAMASI YAPILIYOR” 

AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal, CHP Meclis üyelerinin niyet okuması yaptığını belirterek  “Osman Bey’in dediği sözlerden bir niyet okunması yapılarak başka tarafa çekilmesini kabul etmiyoruz. Osman Bey, gayet iyi niyetli biri. Rahmetliyi de andı. Aklına gelmiştir, anmıştır. Hem demokratik duruştan bahsedeceksiniz hem de hukukçu olarak böyle bir niyet okunması üzerinden insanları cezalandırmak görülmemiş bir uygulamadır. Bu yaklaşım doğru değildir. CHP’nin üyesi olarak değil meclis başkanı olarak yönetiyorsunuz. Elbette ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk hepimizin değerlisi. Ulusumuzun kurutuluş mücadelesini evren bir lider. Atatürk’ün bizim için ne kadar önemli olduğunu burada sizlere anlatacak değilim. Bir şey ispatlamak zorunda da değilim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik yapılmış her türlü çirkin davranış ve davranışın kınanabileceği bir ortamda bulunuyoruz. Sorun bu değil. Burada başka sorun var. Samimiyet sorunu. Yakın zamanda sizin mensubu olduğunuz partinin İstanbul il başkanı, Canan Kaftancıoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, “Atatürk” diyemeyeceğim ifadeleri… Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik her türlü çirkin davranışın arkadaşlar tarafından samimiyetle eleştirilmesini bekliyoruz. Meclis’imize ve Bayraklımıza gelelim. Önümüzde bir sayfa bir madde var. Asıl konuşulması gereken konu bu. Biz neden geliyoruz, Bayraklının sorunları tartışmak için geliyoruz. Geldiğimiz nokta bir tane gündem maddesi. Bu gerçekten Bayraklı için utanılası bir durum. 2 yıldan sonra sosyal medya hesabından bir video paylaştınız. Bayraklı’da yapılanlar diye. Video toplam 30 saniye. 15 saniyesi yapılacaklar, diğer 15 saniyesi ise proje aşamasında kalanlar. Bir dakika bile değil. Bizim tartışmamız gereken konu. Meclis üyelerinin bunu Meclis’te dile getirsin. Gereksiz işlere giriyorsunuz. Sizi ciddiyete davet ediyorum sizin de ciddi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  

“KARAR VERCEK OLAN VATNDAŞDIR” 

Sandal, “Yeni yeni makam arabalarıyla dolaşmıyoruz. Mevcut aracımızı arkadaşımız bir yere vurmuş, yapılıyor. Audi 8 vardı geri gönderdik. İki yıl gezdiğimiz araç belli. Kamuoyunun kafasını bulandırmaya gerek yok. Meclisler tek günde olur biter birçok mecliste. Alışkanlık gereği meclisler iki güne çıkarılmış. Bir önceki meclisteki işlerin acil olması nedeniyle bugünkü meclis gündemini kısa tutup meseleyi bitirdik. Çalışıp çalışmadığımıza, üretip üretmeyeceğimize karar verecek olan oy verecek vatandaşlardır” dedi.  

“‘MIŞ’ GİBİ YAPIYORSUNUZ SAYIN BAŞKAN" 

AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir,“Bayraklı’yı konuşuyorum, kendilerine malzeme çıkmıyor. Depremi siyasete alet etmeyeceğim, buna müsaade etmem diye paylaşım yaptınız. Sayın Başkanın Bayraklı’yı algı ile yönettiğini söyledim. Meclis’te ‘siz durun ben cevabını veriyorum’ demiştiniz. Siyasette alet etmeyen taraf iki taraf. Depremi siyasete alet etmiyoruz ama bir tarafa CHP diğer taraf AK Parti. Sosyal mecradan takip ediyorum. Burada sayın başkan bir algı oluşturmuş. Meclis üyesi bir haber paylaşmış. Hiçbir zaman böyle paylaşımlar olmazsa seviniriz. Ayrıca ‘mış’ gibi yapmıyoruz. Sayın Sandal’ın ‘mış, miş, muş’la yönetiyor dedik.  O da yapmıyoruz diye iddia etti. Ama sonra bir bülten yayınlandı. Çocuk meclisimizi Symrna meydanında topladık dendi. Çocuklarımız ve gençlerimiz için manifestoda paylaştığınız hiçbir projeyi yapmıyorsunuz, yapıyor muş gibi gösteriyorsunuz. Projelerimizle alakalı ‘mış’ gibi yapıyorsunuz sayın başkan. Meclisi bir madde ile toplamak, çocukları meclise getirmek çok kolay. Bayraklı’ya dönelim. Bayraklı için iş yapalım” ifadelerini kullandı.  

“MAHALLENİZDE SİZDEN ÇOK GEZİYORUM” 

Başkan Sandal, AK Partili Emre’ye yanıt vererek “Emre arkadaşımız 2 yıllık süre zarfında aynı nakaratı söyleyip duruyor. Bu kentte yaptığımız işleri görmüyorsanız, o zaman turist gibi geziyorsunuz diyorum alınıyorsunuz. Mahallenizde sizden çok geziyorum” dedi ve sözlerine şöyle devam etti “Muhalefet partisinin doğal olarak mecliste muhalefet yapmasından daha doğal bir şey yok. Muhalefet ne kadar güçlü, sağlıklı olursa biz de o kadar diri ve işimizin peşinde oluruz. Genel hatlarıyla gündem dışı işler dışında, Özgür bey çok güzel eleştirdi-hak verdiğimiz şeyler var, asıl meclis gündeminin konusu olmayan şeyleri tartıştığımızda işler genel siyasete kayıyor. İş birazcık çığrından çıkıyor. Burada dikkatli olursa seviniriz. Deprem noktasında siyaset yapmadık sözlerimin arkasındayım. Vatandaşların temel sorunu var. Bakanlık, kolluk güçleri, büyükşehir, belediyelerimiz hep birlikte iyi koordine olduk, işi başardık. İyi iş çıkmasının nedeni aslında aramızdaki iletişim. Kavga edersek, bağırır çağırırsak sadece vatandaşa zarar veririz. Söylediğimiz şey o. Gündem, yaptığımız işle ilgili eleştiriler olabilir, eksik çalıştığımız ile ilgili olabilir. Bunların tamamına saygılıyız.” 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası